Chirurgia maxilo-facială este o ramură specifică a stomatologiei care tratează atât problemele dentare cât și reconstrucția și tratamentul în cazuri complicate cum este diagnosticul de cancer oral. Iată câteva dintre ele!chirurgie

Extracția dentară. Aceasta este una dintre cele mai comune proceduri chirurgicale și deși pare mai simplă și rapidă comparativ cu reconstrucția dintelui, în timp se dovedește a nu.

Mai mult decât atât, se recomandă doar în anumite situații cum ar fi:

 • dacă dintele este foarte cariat
 • dacă dintele este spart într-o manieră în care nu mai poate fi reconstruit
 • dacă există probleme avansate la gingie (parodontoză)
 • dacă există infecții mari la rădăcina dintelui
 • dacă se pregătește arcada pentru montarea unui aparat ortodontic sau a unei proteze

În ce constă extracția dentară?

După examinarea vizuală și cu ajutorul RX, primul pas este pregătirea locului cu anestezie locală pentru a preveni durerile. Urmează extracția propriu-zisă, curățarea alveolei și sutura.

Ce se întâmplă după o extracție dentară?

După extracție, locul este lăsat să se vindece. În primele ore de la extracție pacientul trebuie să țină apăsată o compresă sterilă pentru a opri sângerarea, compresă care trebuie schimbată după câteva ore.

NU trebuie să faceți după o extracție!!!

 • Nu se folosește apă de gură timp de 24 de ore
 • Nu vă clătiți energic gura cu apă, ceai sau alte lichide
 • Nu fumați
 • Evitați consumul de alcool și de produse lactate
 • Consumați alimente moi, la temperatura camerei

După vindecarea locului extracției luați în considerare ”popularea” zonei cu punți sau implanturi, deoarece efectele pe termen lung sunt costisitoare și dureroase. Dacă în lipsa unui dinte nu puneți nimic, dinții vecini migrează în spațiul rămas gol, deformându-se. În plus, dinții opuși (de sus sau de jos) vor coborî sau vor urca (în funcție de caz) pentru a ”îmbrăca” spațiul rămas gol. Din acest motiv, defectele dentare vor fi severe și greu de corectat. Pot apărea probleme de mușcătură, de mestecat sau chiar complicații parodontale.  

Rezecţie apicală. Aceasta este o procedură chirurgicală ce se folosește ca alternativă la extracția dentară. În ce constă rezecția apicală? În timpul rezecției apicale se extirpă apexului dentar împreună cu țesutul osos înconjurător infectat. Se închide ermetic dintele pentru a nu permite trecerea microbilor în os. Această procedură poate fi efectuată atât pentru dinții monoradiculari cât și pentru cei pluriradiculari dar este limitată pentru molarii 2 superiori și inferiori, cât și pentru premolarii inferiori, deoarece în vecinătatea acestora se află gaura mentonieră și manunchiul vasculo-nervos mentonier. Procedura se practică sub anestezie locală și este nedureroasă. Rezecţia apicală prezintă o evoluţie postoperatorie favorabilă, timpul de vindecare fiind destul de scurt. Indicaţia de rezecţie apicală se va da doar de medicul specialist şi se va ţine cont cu stricteţe de vârsta pacientului şi de starea de sănătate a acestuia. Plaga creată va fi cusută cu fire neresorbabile ce vor fi înlăturate ulterior de către medicul stomatolog. Postoperator, pacienţii trebuie să evite să consume alimente dure.

Când este recomandată rezecția apicală?

 • necroză apicală
 • în cazul unor canale blocate
 • în cazul canalelor radiculare anormale
 • dacă există o coroană pe dintele a cărui rădăcină s-a infectat
 • în cazul unor tratamente de canal eșuate

Extracția unui dinte parțial sau total inclus (Odontectomie). Această procedură chirurgicală se impune în toate cazurile în care dinții incluși au produs complicații septice grave, tumorale, de altă natură sau exclusiv la indicația medicului ortodont. Îndepartarea lor profilactică se face în cazurile în care nu există posibilitatea continuării erupției, fie datorită lipsei de spațiu, fie datorită orientării axului longitudinal de erupție distal sau mezial. Ce se întâmplă după odonctomie? După intervenția chirurgicală este necesară sutura și îndepărtarea firelor după 7 zile dacă acestea nu sunt resorbabile. Timp de 24 de ore după extracție pacientul este sfătuit să nu consume alimente tari, să nu clătească excesiv locul extracției și să mențină zona curată.

Regularizarea crestei alveolare. Procedura chirurgicală de eliminare a neregularităților apărute pe creasta alveolară poartă numele de regularizare a crestei alveolare. Când se face regularizarea crestei alveolare? Dacă pacientul identifică zone dureroase/ mici excrescențe pe suprafața de unde au fost extrași unul sau mai mulți dinți, atunci chirurgul poate interveni local. De regulă, din cauza acestor excrescențe, pacientul va acuza dureri semnificative și nu va putea să accepte protezele acrilice.

ALTE TRATAMENTE CHIRURGICALE care se fac în cabinetul Atdent sunt următoarele:

 • Extracţii/ extracţie alveoloplastică
 • Chiuretaj parodontal