cabinet dentist bucur obor mituri ingrijire dantura

Cele mai frecvente mituri despre dantura

Prejudecatile, internetul si perpetuarea informatiilor eronate ne fac pe multi dintre noi sa luam de bune sfaturi sau informatii despre ingrijirea danturii. Va invitam sa demontat cele mai frecvente mituri.

 • Dintii albi sunt sanatosi

Fals. Dintii foarte albi nu inseamna neaparat dinti sanatosi! De obicei acestia nu sunt in mod natural albi ci au diverse nuante de galben sau gri. Dintii foarte albi pot ascunde uneori diverse afectiuni cum ar fi fluoroza dentara sau alte defecte de mineralizare. Dintii de obicei se inchid la culoare o data cu inaintarea in varsta. Dinti de un alb imaculat se pot obtine uneori prin albire dentara. Aceasta trebuie facuta numai sub indrumarea si supravegherea medicului dentist.

 • Zaharul strica dantura

Adevarat… dar asta nu inseamna ca numai bomboanele si dulciurile ne strica dantura, zaharul gasindu-se in momentul de fata in foarte multe alimente. Acesta creeaza o pelicula lipicioasa pe dinti fiind mediu nutritiv propice pentru bacteriile implicate in producerea cariei dentare.

 • Copiii trebuie invatati sa se spele pe dinti dupa ce le apar dintii definitivi

Fals. Periajul dintilor incepe de la varstă de 6 luni, cand apar primii dinti temporari (este facut de catre parinti) si continua pe toata perioada dentitiei temporare, copilul incepand sa perieze singur dintii sub atenta supraveghere a parintilor de la varsta de 2 ani si jumatate, in asa fel incat in momentul eruptiei dintilor permanenti deja sa stapaneasca tehnica de periaj.

 • Cariile aparute pe dintii de lapte nu sunt importante

Fals. Tratarea cariilor pe dintii de lapte este foarte importanta. In lipsa tratamentului, dintii se pot infecta si pot perturba mineralizarea normală a celor permanenti. De asemenea, pierderea timpurie a dintilor temporari datorita cariei poate duce la aparitia unor anomalii dento-alveolare ce vor necesita apoi tratament ortodontic pentru corectare.

 • Prima vizita la dentist se face cand apare prima carie

Fals. Incepand cu aparitia primilor dinti permanenti este bine să vizitati o data la 6 luni medicul dentist pentru un control periodic.

 • Respiratia urat mirositoare este cauzata de lipsa igienei orale

Adevarat. Lipsa unei igiene orale adecvate, prezenta tartrului, neigienizarea limbii pot duce la prezenta halenei (miros urat al gurii).

 • Trebuie sa ne spalam pe dinti dupa micul dejun si dupa cina

Adevarat. Periajul dentar seara, dupa cina, este extrem de important. Dimineata parerile specialistilor sunt impartite daca inainte sau dupa micul dejun. Va recomandam, daca aveti posibilitatea, sa faceti periajul dupa micul dejun, pentru a indeparta resturile alimentare si placa bacteriana astfel incât ele sa nu stagneze pe parcursul zilei.

 • La batranete este normal sa ne pierdem dantura

Fals. In momentul de fata exista un arsenal terapeutic extrem de bogat pentru rezolvarea problemelor dentare specifice varstei a 3-a.

 • Tratamentele dentare sunt dureroase

Fals. Tratamentele dentare se fac sub anestezie locala, deci nu dor.

 • Periutele electrice sunt mai bune decat cele clasice

Fals. Important este sa faceti periajul dintilor de 2 ori pe zi si sa aveti o tehnica foarte corecta de periaj. Studiile nu au indicat ca periutele electrice ar fi mai bune decat cele manuale, utilizate corect.

 • Dintii imbrăcati si protezele nu necesita ingrijiri frecvente

FALS!!!!! Orice lucrare dentara necesita o igiena foarte buna obtinuta atat printr-un periaj corect efectuat cat si prin folosirea unor metode auxiliare de igienizare (ata dentara, superfloss, dus bucal). Longevitatea lucrarilor, dar si a dintilor stalpi, este conditionata de igiena cat mai apropiata de perfectiune si controale periodice.

 • Detartrajul strica smaltul dintilor

Fals. Detartrajul, inclusiv cel cu ultrasunete, nu afectează smaltul dintilor, ci indeparteaza doar tartrul, care este factor etiologic in boala parodontala.

 • Radiografiile dentare sunt periculoase

FALS. Doza de radiatii emisa in cursul realizarii unei radiografii dentare este foarte mica, mult mai mica decat in cazul unei radiografii de plamani sau de mana sa zicem. Majoritatea cabinetelor folosesc senzori digitali pentru captarea razelor x, ceea ce inseamna ca doza de radiatii va fi redusa cu 70%. Purtarea sortului si a gulerului cu plumb ecraneaza oricum, chiar si in fata acestei doze extrem de mici de raze x. Expunerea gravidelor la raze x este insa de evitat.

 • Femeile insarcinate nu au voie la dentist

Fals. Este indicat a se face control periodic în timpul sarcinii mai ales din cauza faptului ca pot aparea anumite probleme parodontale din cauza schimbarilor hormonale. Cu toate acestea este bine ca problemele dentare existente sa fie rezolvate inaintea aparitiei unei sarcini. Este bine ca eventualele tratamente stomatologice sa nu se faca in primul si ultimul trimestru de sarcina.

 • Fluorul din pastele de dinți combate cariile

Adevarat. In ciuda numeroaselor controverse, studiile actuale confirma rolul fluorului in protectia anti-carie.

 • Dintii crescuti stramb nu se mai indreapta la varsta adulta

Fals. Metodele actuale de tratament ortodontic permit corectarea dintilor strambi inclusiv la varsta adulta.

 • La dentist se merge numai cand apar dureri sau carii vizibile

Fals. Faptul ca nu aveti dureri nu inseamna intotdeauna ca totul este in ordine. Pot există probleme ascunse pe care doar dentistul dumneavoastra sa le depisteze. De aceea este recomandabil controlul periodic, de 2 ori pe an, atunci fiind indicata si o igienizare profesionala.

 • Ata dentara se foloseste dupa ce ne spalam pe dinti

Fals. Conform American Dental Association, putem folosi ata dentara fie inainte, fie dupa periaj, important este sa o folosim corect. Folosirea atei dentare trebuie facuta o data pe zi, preferabi seara, inainte de culcare.

Articol publicat pe www.libertatea.ro

 

Adauga un comentariu

comments