cabinet stomatologic bucur obor edentatie dentara

Complicatiile edentatiei dentare

Lipsa unuia sau a mai multor dinti poarta numele de edentatie dentara.Dupa pierderea unuia sau mai multor dinti spatiul ramas trebuie protezat cat mai curand posibil, deoarece altfel pe termen mediu si lung pot aparea complicatii in zona respectiva , complicatii care se vor solutiona mult mai greu ulterior.

Astfel dintii vecini spatiului ramas se vor inclina spre acesta, iar dintele de pe arcada opusa( dinte antagonist) va cobori spre spatiul edentat.
Dintii vecini si cei antagonisti spatiului edentat sufera astfel de migrari dentare. Foarte multe persoane vor spune “si ce daca? Asta inseamna ca spatiul ramas prin pierderea dintelui se micsoreaza”. Da, dar prin migrarea dintilor vecini spatiului, vor aparea spatii intre acestia si urmatorii dinti, spatii in care se vor acumula permanent resturi alimentare crescand astfel riscul aparitiei cariei, iar spatiul corespunzator dintelui pierdut initial oricum nu se va inchide complet.

Pacientul va fi tentat permanent sa manance pe partea opusa unde nu are dinti lipsa, asta ducand in timp la suprasolicitarea partii respective, abraziunea dintilor, afectarea lor parodontala. In schimb pe partea edentatiei, datorita neutilizarii in masticatie si aparitiei spatiilor in urma migrarii dentare se va depune tartru din abundenta, factor cauzator al afectiunilor parodontale. Dintii antagonisti vor migra in plan vertical, modificand astfel inaltimea spatiului edentat, asa incat in momentul in care veti dori sa protezati acest spatiu, va trebui de cele mai multe ori slefuit si acoperit cu o coroana si dintele antagonist pentru a fi readus in pozitia initiala. De aceea recomandam protezarea edentatiilor dentare la circa 6 saptamani de la extractia dintelui respectiv fie cu punti dentare, fie prin inserarea unor implanturi dentare.

Adauga un comentariu

comments